понеделник, 13 февруари 2012 г.

Малко гурме от Разлог (капамата на баба)

Продукти:

2 чаши (250 мл) ориз
1 средно голяма зелка (кисела) и киснато цвекло, 2 малки или 1 средна глава
500-700 гр. свински врат (гърди) - шарени
500-700 гр. телешко месо
1 пиле
1 подкова суджук
1 подкова сушена кървавица
1 глава чесън
Сланина

Подправки: чубрица, джоджен, див кимион, черен пипер на зърна, дафинов лист


Начин на приготвяне:
Най-отдолу на съда (използва се глинен съд - гърне) се нарежда сланината, за да не загаря, а след това цели листа зеле. После се редуват слоеве от различните продукти (ред зеле, ред ориз, ред меса) или всичко се обърква добре и се поставя в съда. Залива се с 1 чаша вода и 1 чаша бяло вино. Пече се на силен огън докато заври, след това на много слаба фурна около 4-5 часа.
Ако съдът е пръстен, се запечатва с тесто.

Забележка:
Пилето може да бъде заменено със заек или друг дивеч :)

























Няма коментари:

Публикуване на коментар