неделя, 4 ноември 2012 г.

Класическа гръцка мусака

Продукти:

1 кг. патладжани
1/2 кг. тиквички
3-4 средно големи картофа
500 гр. кайма
100 мл. зехтин
1 глава лук
100 мл.бяло вино
600 гр. домати
1 пръчка канела
2 главички карамфил
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За бешамела: 
500 мл. хладко прясно мляко
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
сол, бял пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне: 
Зеленчуците се обелват и нарязват по дължина, на не много тънки филии (около 5 мм). Посоляват се и се оставят да се оцедят за 15-20 мин. След това последователно се запичат на 200°C в намазнена тава, докато омекнат и придобият цвят. 
Лукът се нарязва на ситно. Запържва се със зехтин за няколко минути докато стане златист. Добавя се каймата и се разбърква докато промени цвета си. Посолява се със сол и черен пипер. Изсипва се виното и доматите заедно с 1 ч.л. захар. Когато сосът заври котлона се намаля. Добавя се канелата и карамфила. Сместа се оставя да къкри около 1 час докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Маха от котлона, изваждат се пръчката канела и карамфила. Към сосът се добавя магданозът, нарязан на ситно.
За бешамела маслото и зехтина се смесват и се загряват на умерен огън. Добавя се брашното и се разбърква около 30 секунди. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко.Бърка се непрекъснато докато бешамела се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол, бял пипер и прясно настъргано индийско орехче.
В тава за печене се редят последователно ред патладжани, ред тиквички и картофи. Върху тях се изсипва соса с кайма, който се покрива отгоре с още един слой от зеленчуците. Най-отгоре се изсипва бешамела.
Пече се в умерена фурна за около 45 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар