четвъртък, 12 април 2012 г.

Слънчева пита - един нов Великденски прочит

Продукти:

1 кг. брашно
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
мая - 40 гр.
2 ванилии
1 лимон
4-5 с.л. олио
масло




Начин на приготвяне:

Брашното се запича леко във фурната. През това време яйцата, захарта и млякото се разбъркват до хомогенна смес. В отделен съд се разтваря маята с малко хладка вода и брашно. Двете смеси се добавят към брашното. Сокът от един лимон, разбъркан с 2-те ванилии също се прибавят към горните смеси и се омесва добре, като междувременно се добавят 4-5 с.л. олио последователно. Готовото тесто се оставя са почине за около 30 мин.
След това се разделя на 3 равни части, всяка от които се разточва с диаметъра на тавата, я която ще се пече.
Тавата се намаслява, постаяв се първата част от тестото, намазва се също с масло, покрива се с втората част от тестото, която също се намаслява и накрая се покрива с последната част.

В средата на тестото се похлупва чаша и останалата видима част се разрязва на 12 равни части. Всяко парче се усуква, за да се получат слънчеви лъчи.

Така оформеното тесто се намазва с разбит с малко масло жълтък. Пече се в умерено загрята фурна около 20-25 мин.


P.S. По случай предстоящия светъл празник, предлагам на вашето внимание един нов прочит на слънчевата пита. При реденето на отделните части на тестото една върху друга, ги мажете с разтопен шоколад и масло. Така ще получите вариация на козунак, който ще бъде чудесно допълнение към великденската трапеза. Да ви е вкусно!