вторник, 28 февруари 2012 г.

Броколи със синьо сирене

Продукти:

1 пакет замразени броколи
150 гр. синьо сирене
 50 гр. настърган кашкавал за заливка

Начин на приготвяне:

Броколите се изваждат от фризера и директно се изсипват в глинен или йенски съд. Поставят се в предварително загрята на 180-200 гр. фурна и се оставят там докато се разтопят и пуснат сос. След това се добавя настърганото сирене и се връща обратно във фруната за около 15 мин. Приблизително толкова време е необходимо на синьото сирене, за да се разтопи и превърне в хомогенна смес. В получения сос, броколите трябва да поврят за около 5-10 мин, след което се заливат с настърган кашкавал и се оставят да се запечат.
Време за приготвяне: 40 мин.
Поднасят се като топло предястие, украсени със свежа, зелена подправка.


P.S. По желание можете да добавите някакво филе или шунка (слагат се малко след синьото сирене)

неделя, 19 февруари 2012 г.

Витата баница на мама (с подобрения)

Продукти:

1 пакет точени кори
300 гр. краве сирене
300 гр. извара
5 яйца
1 ч.л. сода за хляб
100 мл. олио
За заливката: 1 яйце и 2 с.л. масло (маргарин)

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с олиото, добавят се натрошеното сирене и изварата. Сместа се разбърква добре, прибавя се содата.
Отделят се 2 бр. кори и се мажат с приготвената смес. Навиват се на руло по дължина и се подреждат в предварително намазнена с масло тава. Реденето започва от центъра на тавата, спираловидно.
След това останалите кори 2 по 2 също се намазват с част от сместа и се подреждат в тавата за печене. След като и последната кора е завита на руло и поставена в тавата, баницата се залива с разтопеното масло (маргарин) и разбитото яйце.

Пече се в загрята до 200 гр. фурна за около 20 мин. до златисто.  

събота, 18 февруари 2012 г.

Средиземноморска салата

Продукти за 6 порции:

100 гр. лоло росо
100 гр. лоло верде
100 гр. рукола
100 гр. пушена сьомга
100 гр.сварени скариди
100 гр. сушени домати
За дресинга: 1 ч.л. мед, 4 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. зехтин и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Листата се измиват добре и се накъсват. Добавят се нарязаната сьомга и скаридите, заедно с предварително нарязаните домати. Заливат се с медения дресинг.
За разкош може да сервирате в предварително изпечена пармезанова кошница :)


Вариации с моркови

Интересни факти за моркова 

САЛАТА С РИБА ТОН

Придукти за 2 порции:

4 средно големи моркова
1 консерва 125 гр. риба тон
5 с.л. обезкостени маслини (микс зелени и черни)
магданоз - 1 шепа
За дресинга:  сол, балсамов оцет и зехтин (на вкус)

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и настъргват. Заливат се с дресинга и се оставят за 30 мин. докато омекнат.  Добавя се рибата и нарязаните маслини. Украсява се с магданоза.


САЛАТА СЪС СИНЬО СИРЕНЕ

Продукти за 2 порции:

4 ср. големи моркова
100 гр. синьо сирене
125 гр.консервирана риба тон
магданоз - 1 шепа
Дресинг: сол, балсамов оцет или лимонов сок, зехтин

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и настъргват, накисват се в марината, за да омекнат. Синьото сирене също се настъргва, добавя се към морковите заедно с рибата. Украсява се с магданоза.


ЕКЗОТИЧНА САЛАТА С ЯБЪЛКА

Продукти за 2 порции:

4 ср. големи моркова
1 зелена ябълква
1 шепа магданоз или копър
Меден дресинг: 1 ч.л. мед, 4 с.л. балсамико, 2 с.л. зехтин, сол

Начин на приготвяне:

Морковите и ябълката се настъргват, заливат се с дресинга и се остаят за около 30 мин. Украсяват се с магданоза или копъра.

ВИТАМИНОЗНА САЛАТА С РЯПА И ЦВЕКЛО

Продукти за  2 порции:

4 ср. големи моркова
1 средна глава цвекло
2 ряпи
магданоз на вкус

Меден дресинг: 1 ч.л. мед, 4 с.л. балсамико, 2 с.л. зехтин, сол

Начин на приготвяне:

Всички продукти се почистват и обелват. След това се настъргват и заливат се дресинга докато омекнат. На края се украсява с магданоза. 







 






понеделник, 13 февруари 2012 г.

Малко гурме от Разлог (капамата на баба)

Продукти:

2 чаши (250 мл) ориз
1 средно голяма зелка (кисела) и киснато цвекло, 2 малки или 1 средна глава
500-700 гр. свински врат (гърди) - шарени
500-700 гр. телешко месо
1 пиле
1 подкова суджук
1 подкова сушена кървавица
1 глава чесън
Сланина

Подправки: чубрица, джоджен, див кимион, черен пипер на зърна, дафинов лист


Начин на приготвяне:
Най-отдолу на съда (използва се глинен съд - гърне) се нарежда сланината, за да не загаря, а след това цели листа зеле. После се редуват слоеве от различните продукти (ред зеле, ред ориз, ред меса) или всичко се обърква добре и се поставя в съда. Залива се с 1 чаша вода и 1 чаша бяло вино. Пече се на силен огън докато заври, след това на много слаба фурна около 4-5 часа.
Ако съдът е пръстен, се запечатва с тесто.

Забележка:
Пилето може да бъде заменено със заек или друг дивеч :)